Ingrid la finalul grupei mijlocii – grădinița în limba germană

Ingrid merge la o grădiniță în limba germană de lângă Parcul Circului.  Anul acesta a terminat grupa mijlocie.

La grupa mică interacțiunea educator – copii se face atât în limba germană, cât și în limba română. La finalul grupei mici știa câteva cântecele, făcea asocieri de cuvinte, știa să numere până la zece, denumea culori, animale și propoziții scurte de genul: Vreau apă., Multumim pentru masă., etc.

La finalul grupei mijlocii, cunoștințele acumulate sunt extraordinare. Atrag atenția asupra faptului că noi nu vorbim cu ea în germană în casă. Îi citesc zilnic în limba română, foarte rar îi mai citesc câte ceva simplu și în germană și de cele mai multe ori mă atenționează că nu pronunț bine.

Ce știe Ingrid după terminarea grupei mijlocii, la 4 ani și 8 luni:

-știe să numere în germană până la 30 (atât am auzit-o eu), în limba română mai sare peste câte-un număr, dar cu ajutor ajunge până la 100.

-vorbește cu colegii ei doar în limba germană, inclusiv atunci când se joacă singuri, fără să îi coordoneze educatoarea.

-înțelege perfect o poveste simplă și reușește să o redea cu cuvintele ei.

-înțelege toate indicațiile în limba germană date de educatoare.

-știe multe cântece în germană.

– îi place să facă multe activități din caiete speciale pentru vârsta lor: să găsească 5 diferențe între două imagini, să găsească traseul prin labirint între două puncte, să numere și să compare mulțimi, să găsească obiectul lipsă dintr-o anumită înșiruire, etc.

-pictează mult și-i place să-și imagineze situații variate. Îi place să picteze în special curcubeie, sub forma: ponei-curcubeu, pian-curcubeu, fetițe cu păr-curcubeu.

A crescut frumos, a evoluat mult, purtăm tot felul de discuții, mă întreabă multe lucruri, se întreabă despre moarte – suflet – viață. E mult mai înțelegătoare și mai răbdătoare. Și-a făcut prietene la grădiniță, se simte tare bine acolo.

După doi ani de tantrumuri și revolte, perioada aceasta mi se pare un fel de ”luminița de la capătul tunelului”. Ingrid e bine, e așa cum îmi doream să o văd crescând: iubitoare, înțeleaptă, curajoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *