Ce NU ne-a plăcut la mare în Muntenegru

Înainte de-a pleca vara asta la mare în Muntenegru în Budva, am tot căutat articole despre care plajă e cea mai potrivită de mers cu copiii.

Mai mulți spuneau că le- a plăcut cel mai mult plaja Mogren, care de fapt este și în centrul orașului, lângă orașul vechi. Nouă nu ne-a plăcut. Chiar dacă peisajul este frumos, sunt două mici plaje legate printr-o trecere pe lângă stâncă, plaja este formată din pietricele, iar intrarea în apă este abruptă. Fetele au putut sta în apă doar la un metru de plajă.

La Plaja Mogren, sezlongurile costau 20 euro (2 sezlonguri), iar pentru toaletă plăteai separat 1 euro intrarea.

Ca plajă ne-a plăcut cel mai mult Trsteno, cea mai potrivită pentru copii, căci era formată din nisip, iar intrarea în apă era foarte lină. Trsteno este o plajă micuță unde sunt și 2 terase. Aici două șezlonguri costă 15 euro pe plajă, iar dacă vrei la toaletă ai o mare problemă: singurele toalete sunt din cele de plastic cum se găsesc la noi în unele parcuri. Prin București au început și astea să dispară, acum sunt toalete mai curate, de tip occidental. Mă rog, ideea e că sunt foarte murdare, eu nu am putut  să le folosesc, noroc că mergeam la prânz să doarmă fetele și încercam să mă abțin până atunci.

Am observat că au o ”problemă” a toaletelor, unele terase din centru nu au nici ele toaletă. Există în zona pietonală niște toalete cu bani, acceptabile.

O altă plajă aflată lângă Trsteno și Jaz este Ploce, este o plajă cu pietricele, dar acolo nu prea mergi pentru apa mării, ci pentru piscine. Au amenajate vreo 3 sau 4 piscine, adulți și copii, separate, au loc de joacă, restaurant.

Nu am mers pe insule din cauza faptului că noi am fost obligați să ne întoarcem la prânz în apartament să doarmă copiii și nu merita să mergem pentru două ore prea departe de locul unde eram cazați.

Ce mi-a displăcut la plajele din zona Budva este mizeria. Inclusiv multe terase îți dau de gândit dacă te așezi sau nu la ele. Pe lângă terasele de la plajă (și nu numai), vezi puse lucruri pe care n-au unde să le ”ascundă”: scaune rupte sau alte scânduri, lăzi, cutii, etc., care arată oribil. În prima zi, la terasa de la Trsteno nu au avut șervețele (nici toaletă să te speli pe mâini, după cum ziceam).

În al doilea rând, oamenii fac mizerie o grămadă și nu se gândesc că trebuie strânsă. Nici coșuri de gunoi nu sunt multe, pare că nimeni nu se gândește la curățenie. Mucuri de țigări aruncate pe plajă, ambalaje lăsate acolo, sticle goale de plastic aruncate peste tot prin parcare pe lângă pomi. Îți lasă impresia ori că se face continuu mizerie, ori că nu strânge nimeni. Cred că de fapt oamenii fac mizerie și se strânge mult mai puțin decât e cazul.

O altă problemă de care ne-am lovit a fost mâncarea. Ne-am săturat de pizza și paste și grill. Era și pește în meniuri, dar nu puteai mânca mult (așa cum mâncăm în Grecia de exemplu), căci prețurile erau destul de mari, cam 20 euro o porție de o persoană. Prețurile la paste și pizza erau undeva între 6-8 euro. Poate greșesc, dar prețurile sunt destul de ridicate pentru ce servicii se oferă. Prin comparație, Grecia este mult mai ieftină, este curată, are servicii bune.

Cel mai mare stres al soțului a fost faptul că nu găseai loc de parcare. Noi am închiriat un apartament și la plajă mergeam cu mașina, cam 10 minute. Dar mereu ne chinuiam să găsim parcare la întoarcere. Orașul este dispus în trepte, așa cum a permis relieful. Astfel, străduțele sunt înguste și puține. Între două străzi paralele (la același număr), pot fi și câteva case/vile la care se face accesul doar pe trepte.

Drumul până în Muntenegru a fost lung, dar ne-am așteptat la asta, am oprit o noapte pe drum în Serbia la Zlatibor.

Concluzii:

Muntenegru are peisaje minunate, apa curată, frumoasă, plaje frumoase, cu pietre sau cu nisip, dar are ca dezavantaje: prețuri destul de mari (șezlonguri, mâncare), mizerie, lipsa toaletelor și a locurilor de parcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *