Vorbind copiilor despre religie

În vacanța asta am început să vorbesc cu Ingrid despre Isus și Fecioara Maria. În copilărie eu am fost un copil credincios și religios, dintre cei care merg la Biserică, se roagă și se feresc să facă fapte rele și ca urmare a învățăturii religioase, nu doar a educației.

După ce am născut însă, am încetat să merg așa mult la Biserică, Ingrid era mai agitată, trebuia legănată mult și recunosc că mi-a fost greu. Apoi a crescut și alerga de colo – colo, deci la fel de greu să stau cu ea în Biserică. Și încă ceva: preotul de la Biserica de care aparțin, nu m-a convins niciodată că are har…

Vara asta însă am avut ocazia să mergem la Medjugorje în Bosnia-Herțegovina, locul unde se spune că s-a arătat Fecioara Maria unor copii și unde vin o mulțime de pelerini din toată lumea, în special catolici, pentru a se ruga.

Acolo se urcă pe Muntele Krisevac, nu foarte înalt, dar greu de urcat, format din bolovani imenși, ascuțiți. Pe munte este organizat drumul care reprezintă Calea Crucii, pe fiecare cruce fiind reprezentat un episod din ultimul drum făcut de Isus înainte de a fi răstignit. Urcând muntele și văzând imaginile. au început întrebările din partea lui Ingrid:

– Ce are Isus pe cap?

– De ce duce Isus crucea aia mare?

– Cine este cu Isus?

Uite așa, am început să-i povestesc lui Ingrid cum Isus este fiul lui Dumnezeu, născut din Fecioara Maria, care este nu doar mama lui Isus, ci mama tuturor oamenilor. I-am spus cât este de bună cu oamenii, că se roagă pentru noi toți, că ne iubește și ne ocrotește. Nu știam exact ce și cum să-i spun să înțeleagă fără să i se pară prea abstract și ciudat că cineva pe care nu-l vede are grijă de noi și ne protejează. I-am spus și de Isus că a suferit și a murit pentru oameni.

M-a întrebat dacă mi-e milă de Isus, pe ea au impresionat-o imaginile de la Calea Crucii. I-am explicat cum Isus a trăit pe pământ acum mulți ani și că de fapt nu mi-e milă de nimeni care moare, ci de cei care rămân în urma lor și suferă foarte mult după cei pe care-i iubesc.

Ca pentru un început al discuției însă a decurs foarte bine, urmează să începem să citim câte ceva din Biblia povestită copiilor. Sigur vor veni multe întrebări, dar sunt sigură că-i va face bine toate discuțiile pe tema asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *